Sep 12

Ali so keramične luske in krone namenjene zgolj estetiki?

Pri keramičnih luskah in kronah vedno najprej pomislimo na bleščeč in popoln “hollywoodski” nasmeh. Ali imajo keramične luske in krone zgolj estetski pomen?

Kadar tema nanese na keramične luske in krone oziroma na preobrazbo nasmeha ter bleščeč in popoln nasmeh, je prva reakcija nekaterih sledeča: “To ni zame, ne želim preveč izstopati”, “Ne želim se spreminjati”, “Raje ostanem tak, kot sem”. Zapomnimo si trditev “Raje ostanem tak, kot sem” in v nadaljevanju poglejmo lastnosti keramike, ki se uporablja za izdelavo lusk in kron.

Keramični material v stomatologiji so začeli uporabljati, ko so tekom razvoja v stomatologiji iskali material, ki bi po svojih optičnih in mehaničnih lastnostih najbolj posnemal naravni zob. Šele z uporabo keramičnih materialov so uspeli ta ključni problem v stomatologiji uspešno rešiti. Keramika za izdelavo zobnih lusk in kron je material, ki se po svojih optičnih lastnostih lahko najbolj približa naravnemu zobu. Zaradi izjemnih optičnih lastnosti so se keramične luske in krone začele množično uporabljati pri estetskih posegih v zobozdravstvu. Prav zaradi tega veliko ljudi sklepa, da so keramične luske in krone namenjene zgolj estetskim posegom. Vendar pa – keramični material v zobozdravstvu prinaša veliko več. Eden ključnih lastnosti keramike z uporabo sodobnih načel je BIOMIMETIČNOST. Kaj pomeni ta lastnost? To pomeni, da keramika z vsemi svojimi lastnostmi najbolje oponaša lastnosti naravnega zoba. Ne le optičnih (očem vidnih) lastnosti, ampak tudi mehaničnih lastnosti, ki so identične naravnemu zobu. Torej so keramični izdelki popoln nadomestek za izgubljena zobna tkiva, bodisi zaradi travm (nesreče in prometne nesreče), kariesa ali obrabe ki je posledica stiskanja zob (bruksizem), kemijskega raztapljanja (erozij) ali splošne obrabe. S pomočjo keramičnih lusk in kron lahko obnovimo izgubljeno funkcijo zob.

Ker keramični materiali najbolje oponašajo lastnosti naravnih zob, torej ni bojazni, da nas bodo keramični izdelki spremenili − ravno obratno, z njimi se lahko najbolj približamo tistemu, čemur si želimo − našemu naravnemu videzu. S keramično lusko ali krono lahko dosežemo videz in funkcijo svojega zoba, kot je bil v naši mladosti pred obrabo in izgubo zobnih tkiv. Keramične krone in luske tako niso namenjene zgolj estetiki, ampak tudi obnovi narvne funkcije zoba. Dve ključni lastnosti keramičnih izdelkov – keramičnih lusk in kron – sta namreč biokompatibilnost in obstojnost.

Poškodba levega in desnega srednjega zgornjega sekalca po padcu pri mlajšem dečku, oskrba z dvema keramičnima luskama

Oskrba izgubljenih zobnih tkiv po zaključeni ortodonski terapiji, s keramičnimi luskami in kronami

 

Avtor: Matej Kuliš dr.med.dent

Slike kliničnih primerov: Matej Kuliš dr.med.dent.