Aug 28

Bele zalivke

Kaj vemo o belih zalivkah

Zadnje čase se veliko govori o “varnih” postopkih odstranjevanja amalgamskih zalivk, malo pa se govori o materialu, s katerim vaš zobozdravnik nadoknadi odstranjeno amalgamsko zalivko, torej o materialu bele zalivke. Je to res tako enostaven in hiter postopek, da ni vreden pozornosti?

Ko govorimo o beli zalivki, govorimo o zalivki, ki se s svojo bravo ujema z barvo zoba. Za izdelavo belih zalivk zobozdravniki načeloma vedno koristimo kompozitne materiale. V kategorijo belih zalivk bi lahko všteli tudi materiale na osnovi Glass ionomernih cementov, ki se s svojo barvo dokaj ujemajo z barvo zob. Zakaj sem rekel “lahko bi”− zato, ker se zaradi svojih slabih mehaničnih lastnosti hitro obrabijo, poleg tega pa zaradi svoje slabe trdnosti ne nudijo zadostne podpore zobnemu tkivu in jih kot take lahko uvrstimo med začasne bele zalivke, kljub svoji odlični biokompatibilnosti. In sedaj, ko smo razčistili, kaj to prava bela zalivka – ta, ki spada v kategorijo kompozitnih materialov – se vrnimo k vprašanju, ki smo si ga postavili, “Je to res tako enostaven in hiter postopek, da ni vreden pozornosti?”

Primerjava med glass-ionomerno (zelena puščica) in kompozitno (modra puščica) belo zalivko.

Bela kompozitna zalivka se na zobno tkivo veže z adhezijsko tehniko. Sama adhezijska tehnika je tako zahtevna, da jo v stroki omenjajo celo z »adhesive dentistry is science«. Adhezijska tehnika vezave bele zalivke na zob zahteva zelo natančno pripravo zobnega tkiva v večih postopkih: aplikacija kisline, natančno izpiranje kisline, nanašanje bonda, vtiranje bonda v zobno površino s čopičem, izpihovanje bonda in na koncu polimerizacija bonda. Šele nato lahko začnemo z aplikacijo materiala za belo zalivko. Obenem je tekom celotnega postopka izdelave bele zalivke nujen pogoj suho delovno polje. Osebno si pri tem pomagam z gumijasto plahtico, s pomočjo katere zob izoliram od ustne votline in tako preprečim vdor vlage in sline na zobno površino. Vsakršen vdor sline oz vlage tekom izdelave bele zalivke bistveno poslabša kvaliteto bele zalivke, še posebej če se vdor zgodi tekom priprave zobnega tkiva; v tem primeru bi bila adhezijska vezava onemogočena in bela zalivka nevezana za zobno površino. V takem primeru bi lahko prišlo do nabiranja bakteriji med zalivko in zobno površino ter kasneje do nastanka kariesa pod zalivko, kar lahko vodi do izumrtja zoba.

Vzpostavitev suhega delovnega polja s pomočjo gumijaste plahtice.

Upam, da sem vam uspel orisati, da postopek izdelave bele zalivke ni tako enostaven, hiter in nepomemben. Za kvalitetno izdelavo bele zalivke so potrebni čas, znanje in natančnost vašega zobozdravnika. Jaz sem vam predstavil samo najbolj ključni del postopka izdelave bele zalivke, ki zagotavlja predvsem obstojnost in kvaliteto zalivke. Obenem pa so pomembni vidiki strokovne izvedbe zobozdravnika tudi pravilna vzpostavitev kontaktov s sosednjimi zobmi, okluzija (zagriz), zaljučna obdelava zalivke in zaključno oblikovanje. Moje stališče je, da bi se morali celo bolj posvetiti postopku izdelavi bele zalivke, kot postopku odstranitve stare amalgamske zalivke, o katerem se govori in piše »na veliko«. Ne bom rekel, da to ni pomeben postopek, bi pa rad opozoril, da se mu posveča preveč pozornosti in »napihuje« resnico, da je postopek nevaren. Osebno bi svoje paciente raje opozoril, da si zagotovijo kvalitetno izdelavo bele zalivke, saj slabo narejena bela zalivka lahko povzroči izumrtje zoba in s tem škoduje našemu zdravju.

Vzpostavitev kontaktov in zaključna obdelava bele zalivke.

 

Postopek izdelave kompozitne bele zaliveke.

   

   

Avtor: Matej Kuliš, dr.med.dent.

Slike kliničnih primerov: Matej Kuliš, dr.med.dent.