Jan 10
Zobni implantanti in higiena

Kako skrbeti za zobne implantate

Ustna higiena zobnih implantatov

Dolgoročni uspeh implantatov (zobnih vsadkov) je v največji meri odvisen od tega, kako dobro znamo vzdrževati ustno higieno. Po vgradnji implantatov oziroma zaključku protetičnih del pacienti pogosto sklepajo, da so prizaneseni čiščenju zob, saj imajo sedaj »umetne zobe«. Resnica pa je ravno nasprotna: ustno higieno zobnih vsadkov je potrebno vzdrževati še bolj temeljito, kot svoje naravne zobe. Potrebni so redni in bolj pogosti zobozdravniški pregledi, največji del oralne higiene pa mora pacient opravljati redno doma. Da bi obdržali kontrolo nad nadležnimi zobnimi oblogami pri vsadkih, je potrebno redno ščetkanje zob in kron na implantatih.

Ne glede na to, ali pacient koristi ročno ali električno ščetko, je potrebno, da se o pravilni ustni higieni vsadkov posvetuje s svojim zobozdravnikom. Najpomembnejši del vzdrževanja je higiena medzobnih oz. interdentalnih  prostorov. Za ta namen pacient lahko uporabi zobno nitko, interdentalno ščetko ali oralni tuš. Pravilen način uporabe zobne nitke je, da z njo pacient objame obe plohi zoba in z rahlimi gibi z nitko postrga medzobni prostor »navzven«. Nekoliko bolj enostavna za uporabo je medzobna oz. interdentalna ščetka; ta ima posebno oblikovane ščetine, ki pri prehodu skozi medzobni prostor samodejno odstranjujejo zobne obloge. V osnovi se medzobna ščetka uporablja brez zobne paste in pri uporabi zadostuje le en prehod skozi medzobni prostor. Tretjo opcijo – oralni tuš – pa pacient uporabi skupaj z vodo ali antiseptično raztopino za izpiranje ust. Oralni tuš poleg odstranjevanja zobne obloge iz medzobnih prostorov tudi masira dlesni, kar pripomore k boljši prekrvavljenosti dlesni in s tem k boljši obrambi pred infekcijo.

 

skrb-za-zobne-implantante

 

Opcijska nadgradnja zgoraj opisanim mehaničnim metodam vzdrževanja higiene je dodatna uporaba tekočin za izpiranje ust (ustnih vodic). Danes na tržišču obstaja veliko vrst ustnih vodic z aktivno sestavino, kot je klorheksidin, močan antiseptik z baktericidnim učinkom. Natrij oz. sodium lauril sulfat (NLS oz. SLS) je pogosta sestavina zobnih past, ki inaktivira učinek klorheksidina. S tem razlogom bi se pacienti, katerim je predpisana uporaba ustnih vodic na bazi klorheksidina, morali izogibati uporabi zobnih past z vsebnostjo NLS oz. SLS. Pacienti, ki imajo problem z suhimi usti, bi se morali izogibati uporabi ustnih vodic na bazi alkohola.

Za vsakega pacienta pa je nenazadnje najpomembneje to, da redno opravlja kontrole pri svojem zobozdravniku. Zobozdravnik naj vsaj dvakrat letno opravi profesionalno čiščenje zob in vsadkov.