Oct 28
afte-v-ustih

Afte, nepredvidljive in boleče nadloge

Afte v ustih so neugodne in boleče razjede sluznice ustne votline; lahko povzročijo celo vnetno reakcijo in povišano telesno temperaturo. Pojavijo se neprevidljivo, iz nepoznanega vzroka in to najraje v času, ko si jih najmanj želimo.

Afte so boleče ranice na sluznici ustne votline. Pojavljajo se v obliki okroglih, plitkih razjed, rumenkastega dna z blago rdečkasto obrobo. Običajno jih najdemo na sluznici obraza, na jeziku in v podjezičnem predelu ust.

Statistično afte razvije vsaj ena od petih oseb v obdobju življenja. Bolezen se pogosteje pojavlja pri ženskem spolu oziroma pri ljudeh, ki so izpostavljeni povečanemu stresu. Glede na velikost in število pojavljenih aft jih delimo na tri vrste.

Male afte; so najpogostejše afte, pojavljajo se v 80% primerov. So okrogle oblike in majhne – ne večje od enega centimetra. Lahko se pojavi samo ena ali več, v povprečju trajajo od 7 do 14 dni.

Velike afte; so redkejše, pojavljajo se v 10% primerov. Pojavita se ena do dve afti istočasno, premera nekoliko večjega od enega cenrtimetra. Sočasno se pojavi tudi povišana telesna temperatura, vnetna reakcija in oteklina. Velike afte veljajo za zelo boleče.

Herpetiformne afte; se pojavljajo zelo redko. Praviloma nastanejo v velikem številu in se med seboj povezujejo. Najpogosteje se pojavljajo v predelu pod jezikom in na obrazu. So izrazito boleče in obstanejo od 7 do 30 dni. Kljub njihovem poimenovanju ter lastnostim te afte niso povezane s herpesom (virusom herpes simplex).

 

afte

 

Vzrok za nastanek aft še vedno ni poznan. Afte niso prenosljive. V večini primerov se razvijejo brez kakršnega koli povoda pri zdravih osebah.

Ob nekaterih primerih afte lahko nastanejo v povezavi z vzroki, kot so:

  • poškodbe zaradi neadekvatnega ležanja ustnih protez,
  • mehaničnih poškodb sluznice (na primer zaradi pregrobega ščetkanja), ali
  • zaradi hormonskih sprememb v telesu.

Pri nekaterih ženskah se afte lahko pojavljajo neposredno pred menstrualnim ciklusom. Lahko so povezane z pomanjkanjem železa, vitamina B12 ali folne kisline. Vzrok so lahko tudi alergijska stanja, izčrpanost, stres in kronične bolezni, ki povzročijo slabljenje imunskega sistema.

Zdravljenje afti poteka na način lajšanja bolečin in nanašanja preparatov ki pospešujejo celjenje. V težjih primerih se nanašajo posebne kreme, ki vsebujejo kortikosteroide. Priporoča se izogibanje določenih proizvodov za oralno higieno, kot na primer trdih zobnih ščetk in zobnih past z natrij lauril sulfatom. Na žalost še vedno ni mogoče preprečiti njihovega nastanka v ustni votlini.