Feb 21

Najnovejša raziskava o ščetkanju zob

Na podlagi nedavno objavljenih rezultatov Četrte Raziskave Oralnega Zdravja v Nemčiji (DMS-IV) je Nemška Zbornica Dentalne Medicine predstavila cilje do leta 2020. S temi cilji želi doseči porast odstotka pacientov do 6. leta starosti “brez kariesa” na 80% ter zmanjšanje težkih parodontalnih bolezni v starostni skupini med 35. in 44. letom na 10%. Za realizacijo teh ciljev bi bilo potrebno napore usmeriti predvsem na kontrolo zobnih oblog (biofilma), našega največjega sovražnika ustne votline. Zaradi tega je učinkovito odstranjevanje zobnih oblog (plaka, zobnega kamna, biofilma) eden najpomembnejših elementov pri oralni higieni.

Električne ščetke za zobe se v tem kontekstu vse bolj in bolj omenjajo kot učinkovito in zelo zanesljivo pomožno sredstvo pri kontroli oralne higiene. Aktualna raziskava Nemške Zbornice Dentalne Medicine zaključuje, da so električne ščetke za zobe statistično znatno učinkovitejse pri kontroli plaka in pri zmanjšanju bolezni dlesni (gingivitis) od ročnih ščetk za zobe, pri čemur to še posebno velja za oscilirajoče-rotirajoče ščetke. Prav tako najnovejša raziskava dokazuje, da koriščenje električnih ščetk za zobe ne vpliva na nastanek recesije dlesni, niti ne na obrabo zobnih tkiv (abrazija sklenine).

Najnovejša raziskava torej potrjuje, da je električna ščetka za zobe učinkovitejša alternativa ročni zobni ščetki. Sodobne električne ščetke so – zahvaljujoč kontroli pritiska in časa ščetkanja – postale še bolj praktične in varne za uporabo.

Obenem pa za učinkovito oralno higieno in lep nasmeh ne smemo pozabiti na higieno medzobnih prostorov (zobno nitkanje) in rednih obiskov pri svojem zobozdravniku.