Feb 21

Nitkanje

Ali ste vedeli, da z rednim nitkanjem zob izredno zmanjšamo možnost za nastanek kariesa, parodontalne bolezni in slabega zadaha?

80% zobne gnilobe (kariesa) v zreli dobi ljudi nastane na stranskih ploskvah zob zaradi zobnih oblog (plaka), ki se je zadržal v medzobnih prostorih. Z zobno ščetko ne moremo odstraniti vseh oblog iz medzobnih prostorov, zato je zobna nitka nepogrešljiv pripomoček pri čiščenju zob. Še več, obloge v medzobnih prostorih povzročajo poleg kariesa stranskih ploskev obeh zob tudi vnetje dlesni med zobmi. Obenem so obloge v medzobnih prostorih glavni vzrok slabega ustnega zadaha.

Plak v medzobnih prostorih je izredno dobro »skrit«; učinkovito ga lahko odstranimo samo z uporabo zobne nitke.

Kako pravilno nitkamo zobe

Zobe lahko nitkamo večkrat na dan. Najpomembneje pa je, da zobe nitkamo zvečer, pred spanjem.

  1. Priporočljivo je, da nitkanje zob opravimo pred ščetkanjem zob.
  2. Vzamemo približno 30 cm zobne nitke in si jo navijemo okoli kazalca desne roke. Preostali del nitke ovijemo okoli kazalca leve roke.
  3. Nitko napnemo in se približamo prvemu (izbranemu) medzobnemu prostoru. Večina ljudiza začne z nitkanjem v zgornji čeljusti, z leve proti desni.
  4. Z nitko nežno prodremo do zobnega vratu z gibom ob enem od zob odstranimo plak med zobmi. Postopek ponovimo v zgornji in spodnji čeljusti.
  5. Čiščenje medzobnih prostorov lahko dopolnimo z medzobno ščetko za medzobne prostorih, kjer je to mogoče.

nitkanje tehnika