Feb 01

Beljenje zob

Danes vse pogostejši poseg predvsem estetske narave v zobozdravstvenih ordinacijah tudi pri nas, prispeva k povečani ustni higieni in zdravju zob ter posledično k boljši samopodobi in večji samozavesti.

 

Kaj je beljenje zob

Beljenje zob je stomatološki poseg pri katerem zobozdravnik z nanosom belila doseže svetlejši odtenek vaših zob. Zdrav nasmeh ne izžareva le zdravja in lepote, ampak prispeva tudi k povečani ustni higieni in zdravju zob ter posledično k večji samozavesti posameznika.

Kako beljenje deluje

Naše zobe si lahko predstavljamo kot polprepustno membrano, ki belilnim gelom – karbamid peroksid in vodikov peroksid – dovoljuje, da prodrejo v zob in iz njega odstrani zabarvanine. Posledica je tudi sprememba v kolagenski mreži, ki se iz prozorne barve obarva belo in tako daje videz bolj belih zob.

Kakšne vrste beljenja zob poznamo

Chairsaid/power bleaching: poseg se opravlja v stomatološki ordinaciji in traja 1-1.5 ure. Uporablja se 35-38% vodikov peroksid, ki se direktno aplicira na zobe, dlesni prekrijemo z zaščitnimi premazi, ki se po postopku odstranijo.

Home bleching: uporablja se 10-16% karbamidperoksid, ki se aplicira v individualno izdelano opornico. Opornico nosimo vsak dan 6-8 ur. Postopek traja nekaj tednov.

Morebitni stranski učinki po beljenju zob

Trajnih stranskih učinkov ni. V prvih 24 do 48 urah je lahko prisotna preobčutljivost zob po posegu, vzdraženost obzobnih mehkih tkiv in zelo redko v skrajnih primerih reverzibilno vnetje zobne pulpe. Najkasneje v 48 urah po posegu morebitne komplikacije izginejo. Do sedaj še ni bilo poročil o primeru trajne poškodbe zobnega tkiva.

Kako skrbeti za zobe po uspešno končanem postopku

Po končanem posegu je priporočeno, da se 24 do 48 ur izogibamo vnosu kislih, zelo vročih ali hladnih obrokov in tekočin ter gaziranih pijač, saj ti lahko povzročijo oziroma povečajo preobčutljivost zob. Obenem je priporočeno zmanjšat oziroma opustiti kajenje.

V dogovoru z vašim zobozdravnikom je potrebno hoditi na redne kontrole ter ne čiščenje trdih in mehkih zobnih oblog – predvidoma vsakih 6 mesecev.