Jan 30

Karies – tegoba razvitega sveta

Ali ste vedeli, da je karies najbolj pogosta bolezen v razvitem svetu? Vsak od nas se je že soočil s to boleznijo, vendar, kako dobro jo pravzaprav poznamo? Za vas sem pripravil povzetek o kariesu – tegobi razvitega sveta.

Kaj je karies in kako nastane

Karies ali zobna gniloba povzročajo obloge na površini zob. V teh obogah so bakterije, ki razkrajajo ogljikove hidrate iz hrane, katero zaužijemo. S tem proizvajajo kisline, ki topijo sklenino naših zob – povzročajo demineralizacijo sklenine. Sprva se pojavi beli madež (t.i. »white spot«), ki napreduje v rjavi madež, nato pa se zobna površina podre in v zobi nastane luknja. Z napredovanjem  kariesa je lahko resneje prizadeta tudi zobna pulpa (t.j. živo jedro zoba, ki vsebuje živce in krvne žile). Ko bakterije okužijo pulpo, lahko le-ta odmre (t.i. »endodontsko zdravljenje zob«).

 

Kako se zdravi karies

Beli madež (»white spot«) je začetna oblika kariesa. Je področje demineralizirane sklenine, kjer se je struktura zoba spremenila, vendar je površina sklenine še nespremenjena. Pacienta je potrebno opozoriti in mu pokazati ta področja, saj je v tej fazi še mogoče doseči remineralizacijo sklenine oz. vrnitev le-te v začetno stanje brez kakršnegakoli invazivnega posega. Bistvo je, da pacienta naučimo pravilne oralne higiene, svetujemo uporabo zobne paste s fluoridom oz. s kalcij-fosfatom ter mu redno odstranjujemo trdne in mehke obloge z zobnih površin.

V primeru, da proces kariesa seže globlje v zob in se pojavi t.i. luknja, je potreben invazivnejši poseg − vsem poznano vrtanje zob. Zmehčano zobno tkivo je potrebno odstraniti in ga nadomestiti z zalivko (plombo), ki zobu povrne njegovo obliko in funkcijo ter prepreči napredovanje kariesa.