Jan 17

Imam granulom?

Na kratko o sestavi naših zob

Zob lahko razdelimo na zobno krono in korenino. Krona je del zoba, ki ga vidimo, korenina je tisti del, ki je v kosti. Zob je pričvrščen na kost z vezivnim tkivom, ki fizično pripenja zob v čeljustno kost. Sam zob je zgrajen iz specializiranih tkiv. Sklenina je najtrša snov v telesu in pokriva zobno krono. Sklenina je vidni del zoba in tisto kar razumemo kot zob. Neposredno pod njo je dentin ali zobovina. Dentin ima v sebi mikro kanalčke, ki segajo vse do zobne pulpe. Živci in krvne žile vstopijo v zob na dnu korenine in se nahajajo v prostorčku ali komori zoba, imenovani zobna pulpa ali kar zobni živec.

anatomija-zob

Kako nastane granulom

Do odmrtja notranjosti zoba lahko pride zaradi zobne gnilobe, kariesa, poškodbe zoba, protetičnega brušenja ali drugih razlogov. V vseh primerih bakterije napadejo zobno pulpo, ki postane njihova hrana in s časoma zob zaradi izgube krvne cirkulacije in vitalnega tkiva odmre. V kolikor dogodka ne obravnavamo pravočasno, bakterije in njihovi toksini potujejo po koreninskem kanalu do kosti in pričnejo oblikovati votlino v čeljustni kosti – granulom. Ta se na RTG (rentgenski) sliki vidi kot kot temna senca. Simptomi, ki se pojavljajo, so zelo različni in pogosto proces poteka komaj zaznavno. »Občasno čutim bolečine ob prepihu ali slabem vremenu« ali «prehladil sem si čeljust« zelo pogosto slišimo v pogovoru. V vsakem primeru se sčasoma pojavi neznosna bolečina ali celo oteklina – ponavadi takrat, ko jo najmanj pričakujemo.
f0005-01

Kako se rešiti bolečine

Za ozdravljenje granuloma je potrebno je izvesti kvalitetno endodontsko zdravljenje. Predno začnemo z endodonskim zdravljenjem, moramo opraviti klinični pregled in analizio RTG (rentgenske) slike. Cilj zdravljenja je popolna odstranitev vnete ali odmrle zobne pulpe – izvora infekcije. S pomočjo ročnih in strojnih orodij in pripomočkov ter z uporabo baktericidnih sredstev za izpiranje koreninskih kanalov in medikamentov, vaš zobozdravnik odpravi infekcijo v koreninskih kanalih. Postopek zaključi tako, da pozdravljene in očiščene koreninske kanale napolni s posebnim materialom in s tem prepreči ponovno infekcijo na tem mestu. Vsako polnitev in uspešnost zdravljenja potrdimo z lokalno RTG sliko.

 

rentgen_zoba

Sledi nadomestitev manjkajoče zobne strukture z zalivko oziroma prevleko/krono.Velikokrat se zgodi, da mrtvi/avitalni zobje potemnijo zaradi različnih razlogov (najpogosteje zaradi krvavenja znotraj zobne pulpe) in tako s svojo barvo odstopajo od preostalih zob v zobnem loku. V takem primeru lahko po zaključenem zdravljenju koreninskih kanalov vstavimo belilo (glej »Beljenje zob«), ki bo vašemu zobu povrnilo prvotni odtenek ter ga barvno uskladilo s preostalimi zobmi v vašem zobnem loku.