Stomatološka protetika

Kaj je stomatološko protetika

Stomatološka protetika je rekonstrukcijska veja stomatologije, ki se ukvarja z rekonstrukcijo obstoječih zob, nadomestitvijo manjkajočih zob, implantologijo in estetsko rekonstrukcijo zob.

S tovrstnimi posegi ne izboljšujemo zgolj funkcije in estetike zobovja, ampak tudi kvaliteto vašega življenja.

Največji del posegov estetske stomatologije je prav področje stomatološke protetike.

Stomatološko protetiko delimo na fiksno in snemno protetiko.

Fiksna protetika: s tem pojmom označujemo protetične izdelke, ki jih trajno pričvrstimo na zobe oziroma implantate. V fiksno protetične izdelke spadajo krone/prevleke, mostički, luske/veneers, Inlay, Onlay, Overlay, fiksne konstrukcije na implantatih ( all on 4, all on 6)

Snemna protetika: S snemno protetiko se sanira popolna ali večja izguba zob ter obzobnih tkiv. Snemne proteze so lahko tudi podprte z preostalimi zobmi oziroma se lahko dodajo vsadki / implantati, da bi se nošenje snemne proteze poboljšala. Pri izdelavi snemnih protez, dajem velik pomen načrtovanju konstrukcije funkciji, pravilini izbiri materialov, tehniki izdelave, udobju, naravnemu videzu in enostavnosti za vzdrževanje oralne higiene.

Stomatološka protetika se ukvarja tudi z:

  • zdravljenjem funkcijskih težav ustne votline, kot so stiskanje in škrtanje z zobmi (bruksizem), posledica katerih so majhni in obrabljeni zobje;
  • problemi s čeljustnim sklepom.

Prekomerna obraba zob, ki je uglavnem posledica stiskanja in škrtanja z zobmi ter kemijskega raztapljanja zobnih tkiv zaradi prekomernega vnosa kislin, je problem s katerim se zobozdravniki vse pogosteje srečujemo danes. Takšnim pacientom je potrebno opraviti kompleksen protetičen poseg z dvigom vertikalne dimenzije okluzije. Prekomerna obraba zob je velikokrat spregledana oziroma zaradi same kompleksnosti posega netretirana, kar lahko vodi do težjih funkcionalnih težav v obliki glavobolov, bolečin v obraznih mišicah ter težav z čeljustnim sklepom: bodisi v obliki bolečin ali pokanja v sklepu tekom odpiranja ust.

Kako potekajo protetični posegi pri meni

Vsakega protetičnega posega se lotim z največjo mero natančnosti, ne glede na porabljen čas. Pri protetičnem posegu ne dajem pomen hitrosti izvedbe celotnega protetičnega posega, ki je danes postalo neko merilo sodobnosti, ampak zdravi kavliteti izvedbe. V istem denevu se pri meni dobijo samo provizoriji/začasni izdelki, ki so temelj uspešnega kočnega protetičnega izdelka.

Že pri sami preparaciji zoba z zdravimi dlesnimi za samo eno krono pride do poškodbe obzobnih tkiv, kar je pri takem posegu popolnoma normalno, zato je potrebno takšen zob takoj oskrbeti z provizorično/začasno krono ter mu dati čas (približno 2 tedna), da se mehka tkiva okoli provizorične krone zacelijo, stabilizirajo in prilagodijo na novonastalo situacijo. Šele nato se pristopi izdelavi končne krone, s čimer zagotovim dolgoročno stabilne rezultate končne prevleke brez vidnih oz. odstoječih robov in preobčutljivosti po pričvrstitvi končne prevleke.

 

Preberite tudi: Ali so keramične luske res namenjene zgolj estetiki?