Implantologija

Kaj je implantologija

Dandanes osteointegracija implantatov ni več glavni cilj zobozdravnikov, ki se v svoji praksi ukvarjajo z implantologijo. Trenutni trend se premika od zgolj nadomeščanja izgubljene funkcije manjkajočega zoba v popolno obnovo, s katero ne želimo samo doseči naraven videz izdelkov na implantatih, ampak tudi zadovoljivo kvaliteto peri-implantantinh tkiv. Za izpolnitev visokih pričakovanj je zelo pomembno, da se implantologije lotimo celostno in z vizijo.

Ključno je, da je postavitev implantata vodena na način, da omogočimo pravilno protetično oskrbo/nadgradnjo – protetično vodena implantologija (prosthetic driven implantology). Vendar je gingivalna arhitektura, imenovana rdeča estetika, eden od pomembnih dejavnikov za popoln uspeh končnih izdelkov na implantatih. V implantologiji je eden ključnih izzivov oz. problemov kako poleg bele, doseči dobre rezultate tudi pri rdeči estetiki (tissue is an issue), naraven videz končnih izdelkov ter že omenjeno zadovoljivo kvaliteto peri-implantantnih tkiv.

Omenjena pojma sta ključna tudi za dolgoročni uspeh implantatov saj je dokazano, da protetično pravilno postavljeni implantati z zadovoljivo kvaliteto in kvantiteto periimplantantnih tkiv bistveno zmanjšajo tveganje za nastanek vnetja okoli implantatov – periimplantitis. Razvoj implantologije je v stomatologijo prinesel veliko dobrih pa tudi slabih stvari. Implantati predstavljajo najboljšo opcijo za nadomestitev manjkajočega zoba. Vendar moramo biti pri tem kritični. Velikokrat se implantologija danes izkorišča. Po nepotrebnem se zdrave zobe oziroma zobe, ki bi se jih dalo pozdraviti odstranjuje in nadomešča z implantati, da bi se obsežnejši posegi poenostavili, predvsem pa pospešili in bili s tem cenovno dostopnejši. Tukaj se marsikateri pacient niti ne zaveda, da je pri takih delih obsojen na brezzobost in protezo. Čeprav gre za fiksno-protetično rešitev, je to klasična proteza, ki je z vijaki pričvrščena na implantate. Zato sem zagovornik pristopa zdrave implantologije, postavitev implantatov samo na področja, kjer je to potrebno – četudi to pomeni, dolgotrajnejši in kompleksnejš postopek, ki zahteva nekaj več predpriprav in operaterskih sposobnosti.

 

Primeri iz prakse