Feb 21

Preobčutljivost zob (skelenje)

Vsak izmed nas se je že srečal z neprijetno izkušnjo skelenja zob. To je tisti neprijetni občutek bolečine »kot bi nas nekdo piknil s šivanko«, ki nas prav zmrazi.

Kaj je skelenje?

Preobčutljivost ali skelenje zob je danes vse pogostejši pojav. Skelenje zob lahko občutimo ob vdihovanju hladnega zraka, uživanju hladnih ali toplih pijač in hrane ter ob dotiku zoba. Glavni vzrok za preobčutljivost je razgaljenje dentina (zobovine), do česar pride zaradi poškodbe sklenine in/ali umika dlesni.

anatomija-zob

Vzroki za nastanek preobčutljivosti zob:

  • Nepravilno in agresivno ščetkanje zob, uporaba trdih zobnih ščetk in zobnih past z močnimi abrazivnimi delci.
  • Kisline v hrani in pijači ter želodčna kislina (pri refluksu ali bulimiji) lahko raztapljajo zobno sklenino in povzročajo erozije na zobeh.
  • Slaba ustna higiena povzroča parodontalno bolezen in s tem umik dlesni, zaradi česar se razgali zobni vrat.
  • Škripanje ali stiskanje zob (bruksizem).

Kako se rešiti neprijetnega občutka občutljivosti zob?

Za odpravo težav povezanih z občutljivostjo zob je bistveno razumevanje vzroka nastanka, preventiva in sanacija poškodb. Občutljivost zob se velikokrat pojavi v obliki klinastih defektov, prisotnih na zobnem vratu ali v obliki recesije – umika roba – dlesni. Najpogostejši vzroki za nastanek občutljivosti so agresivno ščetkanje zob, kisline iz hrane in pijače ter stiskanje zob. Slednje je posledica današnjega hitrejšega tempa življenja ter emocionalnega stresa in naporov, s katerimi se vse pogosteje soočamo. Stiskanje in škrtanje z zobmi (bruksizem) je danes čedalje bolj pogosta in v stroki še vedno redko diagnosticirana parafunkcija, pacienti pa pogosto ostajajo neinformirani in nesanirani. Stiskanje zob poleg občutljivosti povzroča tudi prekomerno obrabo zob ter narušen estetski videz zob.